Sertést hizlalnál a háztájiban? Így tedd!

2024. április 30. 14:38
Egyre több falusi portán lehet újra találkozni hízókkal – de mi kell ahhoz, hogy télen jó, kövér disznókat vághasson a gazda?
Sertést hizlalnál a háztájiban? Így tedd!
A felszabadulás előtt a kisüzemi és a háztáji állattartásban főleg a zsírhasznú mangalicát tartották, ma a fehér hússertéseket és keresztezett változataikat választják inkább a húsellátás biztosítása érdekében. A sertéshúsféleségek fehérje-, zsír- és energiatartalma fontos a mindennapi táplálkozásban. Jelentős ásványi anyagokat, nélkülözhetetlen mikro- és makroelemeket, vitaminokat tartalmaz. Gazdag B1-vitaminban (tiamin), melynek hiánya például a fáradtság, az ingerlékenység, a gyengeség, a depresszió és a bélrendszeri problémák előidézője lehet – írja cikkében Gáspár Julianna állattenyésztő mérnök az Újszó.com-on olvasható cikkében.
Ellehetetleníthetik a háztáji disznótartást a hatóságok
A háztáji sertéstartás jelentősége abban rejlik, hogy a sertés a szántóföldön megtermelt gabonán kívül jól hasznosítja a gumós- és gyökértakarmányokat, vágóhídi melléktermékeket, továbbá a konyhai hulladékot, köznyelven moslékot is. Ennek köszönhetően a tartásra fordított kiadások hamar megtérülnek. A hízók 6–8 hónap alatt elérik a vágásra érett 95–130 kilogrammot. A sertés vágótömege az élőtömeg körülbelül nyolcvan százaléka.
 
Háztáji hizlalásra a gazdák többsége a választott malacot úgy vásárolja, azonban ennek kapcsán több dologra ajánlatos odafigyelni. Megbízható gazdától, nyilvántartott és ellenőrzött tenyészetből vásároljunk választott malacot. Fontos szempont vásárláskor a választott malac kora: csak a 10 hétnél idősebb malacot ajánlatos megvenni, ugyanis az ennél fiatalabb malac takarmányozása nem egyszerű. Ebben a korban ugyanis még magas a fehérjeigénye, ami megnehezíti a takarmányozását és növeli a költségeket.
Tanulni kell a disznótartást - de van értelme? - Agrotrend
Mindig egészséges, élénk tekintetű, mozgékony, szép sertéjű és bőrű, jó testformákat mutató malacot vásároljunk, az állat külleme, alakja, törzsének hossza, a végtagok formája hatással van a  vágóértékre. A fiatalkori küllem- és végtaghibák a testtömeg növekedésével csak rosszabbodnak. A végtagfájós hízósertés nehezen és keveset mozog és mivel képtelen a vályúnál elegendő ideig állva enni, még a jóllakás előtt befejezi az evést. Az ilyen állatnak rossz a takarmányértékesítése és kedvezőtlenebbek a húsformái. A borzolt és durva serteszőrű malac valószínűleg beteg, vagy rossz körülmények között tartották. A felhúzott has alultápláltságra, rossz étvágyra, esetenként a válogatósságra utalhat. A gyakori farokcsóválás bélférgességet jelez.
Bonyhád Takarmány - A Sertés Takarmányozása
A választott malacot meleg, világos, száraz, vastagon almozott, frissen kimeszelt, fertőtlenített ólban helyezzük el. Az almot sose hagyjuk el, mert a kihűlt padozat felfázást, malacinfluenzát, tüdőgyulladást okozhat. Fontos, hogy kerüljük a penészes szalma használatát. A választott  malacok takarmányozásához jó illatú és ízű malacnevelő takarmányt használjunk. Az első időszakban a malac fehérjefelvevő képessége intenzív az izomépítés miatt; ehhez az összes nélkülözhetetlen aminosavat biztosítani kell a takarmányozáskor.
 
A háztájiban a táp az élelmiszeripari melléktermékekkel együtt is etethető. Aranyszabály, hogy a sertéstartás és a sertéshizlalás eredményességét a malacok növekedése a felhasznált takarmányok és a hizlalási idő hossza befolyásolja.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A GVH elmondta, mit kellene tenni az agráriumban ahhoz, hogy csökkenjen az infláció

2023. május 16. 16:49
A javaslatok összhangban vannak a KAP keretében elérhető fejlesztési források felhasználásnak céljaival, de nehéz lesz kigazdálkodni a beruházásokat.
 
Itt van a kapuban az mezőgazdaságra szánt temérdek uniós fejlesztési pénz, amihez csak úgy jutnak hozzá az agrárvállalkozások, ha önerőt is tesznek hozzá. Ezt úgy kell kigazdálkodniuk, hogy közben a termékeik drága előállítása miatt kiszorulhatnak a hazai polcokról, így jövedelemtől eshetnek el. Ki és hogyan vágja át a Gordiuszi csomót?

Változik a föld elővásárlási joga

2023. december 11. 08:56
A földek vonatkozásában gyakorolható elővásárlási jognak a veszélyhelyzet ideje alatti különös szabályairól szóló rendelet módosította a helyi földművesek földszerzésére vonatkozó rendelkezéseket. Eszerint csak szántó, legelő (gyep), illetve rét művelési ágban nyilvántartott földrészlet vagy kizárólag ilyen, illetve ilyen mellett kivett művelési ágú alrészletet tartalmazó földrészlet megszerzése esetén nem gyakorolható az államot megillető elővásárlási jog.