Felszámolták az utolsó blokádot is. Befejeződött a lengyel gazdatiltakozás?

2024. április 29. 14:36
A gazdák február eleje óta lassították a kamionforgalmat több határátkelőnél.
 
Befejeződött hétfőn a gazdatiltakozás a Hrebenne-Jahotyin lengyel-ukrán határátkelőn, ez volt az utolsó átkelő, amelyet a február eleje óta tüntető földművesek blokád alatt tartottak – közölte a lengyel média.
Felszámolták az utolsó blokádot is. Befejeződött a lengyel gazdatiltakozás?
Marek Luszczynski helyi polgármester vasárnap este a lengyel közszolgálati rádió regionális csatornáján (PR Lublin) elmondta: nem hagyta jóvá a tiltakozás keddig érvényes engedélyének meghosszabbítását.
 
A lublini rádiócsatorna hétfő reggel azt jelentette, hogy a tiltakozás befejeződött, a kamionok ellenőrzése a határon jelenleg folyamatos.
 
A Hrebenne-Jahotyin határátkelő az utolsó volt azok közül, ahol a gazdák február eleje óta lassították a kamionforgalmat. Múlt héten a Dorohusk-Rava Ruska határátkelőn ért véget a blokád a helyi polgármester döntése nyomán. A gazdák akkor bejelentették, hogy fellebbeznek az intézkedés ellen. Március végétől fokozatosan más határátkelőkön is véget értek a tiltakozások.
Befejeződött a gazdatiltakozás az utolsó blokád alatt tartott lengyel–ukrán  határátkelőn is - Nemzeti.net
A lengyel gazdák február eleje óta folytatnak a közutak blokádjaival is járó országos tiltakozást az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán mezőgazdasági termékek behozatala miatt.
 
Május 10-re a legnagyobb lengyel szakszervezet, a Szolidaritás agrártagozata újabb fővárosi tüntetést jelentett be. Az akcióhoz bejelentések szerint csatlakoznak a Szolidaritás más tagozatai, részvételre buzdított egy április 13-ai választási kampánygyűlésen Jaroslaw Kaczynski, a fő ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság elnöke is.
Befejeződött a gazdatiltakozás az utolsó blokád alatt tartott lengyel-ukrán  határátkelőn is - Infostart.hu
Donald Tusk lengyel kormányfő egyúttal múlt csütörtökön bejelentette: ugyanazon a napon, május 10-én kormányátalakítást hajt végre.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Elérheti jövőre a 200 ezer forintot az átlagnyugdíj, ha marad a mostani terv

2022. november 29. 10:42
Jelentős emelést kaptak november elején a nyugdíjasok, jövőre pedig még tovább emelkedhet a nyugdíjuk. Ha a kormány az inflációval azonos mértékben növeli a nyugdíjakat, ahogy eddig is tette, akkor 2023 januárjától 200 ezer forint fölött lehet az átlagnyugdíj Magyarországon.
 
Érkezik a nyugdíjprémium és a -korrekció, ami mintegy 2 millió nyugdíjasnak nyújt érdemi segítséget a rohanó infláció közepette. A két járandóság közül az utóbbi az igazán lényeges, a mostani emeléssel együtt a nyugdíjak összege az év eleje óta már 14 százalékkal emelkedik, így az átlagnyugdíj mértéke is tovább nő, a jelenlegi 172 ezer forintról 179 ezer forintra.

Növényalkalmazás új szemlélettel - minierdők Budapesten

2023. március 28. 11:18
Az Ökológiai és gazdasági fordulat címmel februárban megrendezett szakmai konferencián a Miyawaki-minierdőkről és a klímaválsággal összefüggő növényalkalmazásokról is hallhattunk előadást. A japán mintára létrehozott minierdőkkel növelhetők a zöld szigetek a városokban.
 
Az ökologikus szemlélettel összeállított növény-kiültetésekkel pedig egész évben mutatós, olcsóbban fenntartható zöldfelületekkel gazdagíthatjuk környezetünket.
A fővárosban 42 helyszínen kezel a Főkert erdőterületet. Ezek rendkívül felszabdalt helyszínek, nagyságuk a 300-400 négyzetmétertől több hektárig terjed. Fenntartásukhoz tízéves erdőterv készült, melyben külön megvizsgálták mindegyik terület fafajösszetételét, és meghatározták a szükséges beavatkozásokat is, vezette fel a Miyawaki-erdőkről szóló előadását Zakar András, a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divízió vezérigazgatója.