Emlékezz a halottakra, harcolj az élőkért!

2024. április 29. 16:15
Április 28. a munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók emléknapja. Magyarországon a 2023. évben 67 munkavállaló vesztette életét munkavégzés közben. Egyetlen haláleset is sok.
Emlékezz a halottakra, harcolj az élőkért!
1984. április 28-án tartotta meg a Kanadai Közalkalmazottak Szakszervezete az első munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapját. Ezt követően, egy évvel később a kanadai szakszervezeti szövetség (Canadian Labour Congress) felkarolta a kezdeményezést. A dátum választása azért esett áprikis 28.-ra, mert Kanadában a munkahelyi balesetbiztosítási szabályozást 1914. április 28-án fogadták el, ennek nyomán létrehozták az első kanadai munkavédelmi hivatalt. A kanadai parlament az emléknapot 1991-ben törvénybe iktatta, és április 28-át Nemzeti Gyásznapnak nyilvánította (National Day of Mourning).
 
Az USA-ban 1989-ben nyilvánították április 28.-át hivatalos emléknappá, és megemlékezéseket tartottak. Munkavédelmi kampányokat egyre több helyen tartottak világszerte ezen a napon. Angliában 1992 óta emlékeznek meg a munkahelyi balesetben elhunytakról és a megsérültekről. Az „Emlékezz a halottakra, harcolj az élőkért!” mottót itt használták először. A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (International Trade Union Confederation – ITUC) 1996 óta ismeri el április 28-át, mint nemzetközi emléknapot.
 
1996-ban április 28. az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) támogatásával a munkabalesetek áldozatainak nemzetközi gyásznapja lett.
 
Magyarországon 2012. augusztus 13-án a Kormány a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) előterjesztése alapján április 28. napját a munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók emléknapjává nyilvánította. Ezzel a Kormány is kifejezte elkötelezettségét és támogatását a munkavállalók életének és testi épségének védelméért, biztonságáért.
 
A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya, és az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) Nemzeti Fókuszpontja által szervezett budapesti konferencián, 2024. április 29.-én Dr. Czomba Sándor államtitkár részvételével, az Országos Munkavédelmi Bizottság bevonásával, megemlékezés keretén belül gyertyagyújtással emlékezünk meg a munkabalesetben elhunytak-, és megrokkantakról.
Emlékezz a halottakra, harcolj az élőkért!
A Nemzetgazdasági Minisztérium által közzétett, 2023.-évi munkabaleseti statisztikája szerint 2023. évben 62 munkavállaló vesztette életét munkavégzés közben. A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztályának ellenőrzési tapasztalatairól szóló jelentésben viszont 67 halálos munkabalesetet rögzítettek. A statisztika olyan, ahogyan alakítjuk.
 
Nem hagyhatjuk szó nélkül azt, ha csak egyetlen munkavállaló is életét veszti munkavégzés közben.
 
Ne feledjük: a munkavállaló munkabér kifizetése ellenében szellemi tudását, fizikai erejét adja, DE nem az életét!
 
forrás: liganet.hu/Miskéri László

Kapcsolódó cikkek

Megújuló villamos- és távhőtermelés biomasszából: bálázott tüzelőanyagot vásárol a pécsi erőmű

2023. június 26. 13:21
Az anyagi hasznon felül a beszállítók további előnyökkel is számolhatnak.
 
Ismét elindítja lágyszárú-tüzelőanyag felvásárló kampányát a Veolia Energia Magyarország csoporthoz tartozó Pannon-Biomassza Kft., amely az idei évben is közel 200 ezer tonna gabona-, és egyéb szalma megvásárlására készül magyarországi agrárvállalkozóktól. A beérkező szalma tüzelőanyagként hasznosul, ugyanis a Pannon Hőerőmű Zrt. egy speciálisan erre a célra kialakított kazánjában égetik el azt. A felvásárlási kampány célja többek között az energetikai és az agrárszektor közötti együttműködés évről-évre történő folyamatos erősítése, a mezőgazdasági melléktermékek energetikai hasznosítása érdekében.
 

Ma van a környezetvédelmi világnap!

2023. június 05. 11:26
Tudtad, hogy 3 másodpercenként irtanak ki egy futballpályányi őserdőt?
 
A környezetünk védelme életbevágóan fontos, és mi is rengeteget tehetünk érte!
Június 5-én ünnepeljük a környezetvédelmi világnapot, melynek elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetszennyezés következményeire. Ezekkel a következményekkel pedig minden nap szembesülünk. A szennyezettség mértéke óriási, akár a földekre, akár a levegőre vagy a vizekre gondolunk.